Laumavaiston varassa -kirjan kansikuva

Lau­mavais­ton varassa

Ohjaako yhteiskun­nan kollek­ti­ivi­nen mieliala taloudel­lisia syklejä ja pe­rus­tuuko yhteiskun­nan kehitys en­sisi­jais­es­ti ihmisiä ohjaavaan lau­mavais­toon?

Saatavil­la painet­tuna ja äänikir­jana.

Mikko Ketovuoren kirja Laumavaiston varassa on saatavilla hyvinvarustetuista kirjakaupoista 

(julkaisupäivä 20.1.2022 – ISBN 978-952-69579-4-4, sidottu) 


     Rosebud

     Sammakon Kirjakauppa 

     Kansallinen Kirjakauppa

     Suomalainen Kirjakauppa

     Adlibris

     Booky.fi


Äänikirja Laumavaiston varassa on kuunneltavissa useiden palveluiden kautta  (Julkaisija: Audiomaa, joulukuu 2021 –  ISBN 978-952-7423-16-5) 


     BookBeat

     Elisa Kirja

     Ellibs

     Nextory

     Storytel

     Supla


     Suomalainen


Tutkija Mika Pantzar ja Mikko Ketovuori keskustelivat kirjan aiheista julk­istusti­laisu­udessa Rosebud Sivullinen Stagella 20.1.2022. Katso tallenne YouTubessa.


Jyväskylän yliopiston alumnien tietokirjaillassa 10.8.2022 oli puhujana Mikko Ketovuori. Järjestäjinä olivat alumnitoiminnan lisäksi Suomen tietokirjailijat ry ja Keski-Suomen Kirjailijat ry. Tallenne on katsottavissa Jyväskylän yliopiston Moniviestin-palvelussa: Tietokirjailta.


Isak Rautio haastatteli Mikko Ketovuorta Futucast-podcastissa, joka julkaistiin 11.11.2022. Aikaisemmin Mikko oli Leevi Leivon haastateltavana Puheenaiheessa.

Mikko Ketovuori ja professori Eero Tarasti keskustelivat sivistyksestä Jyväskylän kevään webinaarissa 17.3.2022, puheenjohtajana FT Matti Kuhna:

Mikko Ketovuori oli 24.1.2022 Jussi Heikälän haastateltavana ohjelmassa Heikelä & Koskelo 23 minuuttia (Jakso 372):

Mikko Ketovuori oli Jari Sarasvuon vieraana Kassandran huudon 4.3.2022 julkistetussa jaksossa:

Suurissa massoissa epidemian tavoin leviävä kollektiivinen mieliala ohjaa maailmaa tällä hetkellä yhä syvemmälle epätoivon tunteeseen. Epävarmuus ja pelko ohjaavat meitä kohti autoritaarisuutta, samalla kun olemme matkalla kohti systeemistä kriisiä – ilmastonmuutos etenee, tartuntataudit jylläävät ja viha toisia kohtaan lisääntyy. Toistaako historia itseään, olemmeko tekemässä samoja virheitä kuin aiemmin?


Robert Prechterin sosionomisen talous- ja kulttuuriteorian mukaan ihminen – tunnevaltaisena ja kollektiivisena olentona – seuraa sosiaalista mielialaa laumavaiston varassa. Heijastuessaan ulkoiseen maailmaan sosiaalinen mieliala saa konkreettisen muotonsa musiikissa, autojen tehoissa ja hameiden pituudessa. Se heijastuu myös kollektiivisiin tapahtumiin: Pelokkaat ja vihaiset ihmiset etsivät skandaaleja, testaavat ydinpommeja ja lopulta aloittavat myös sotia.


KT, FL Mikko Ketovuori on perehtynyt Prechterin sosionomiseen talous- ja kulttuuriteoriaan alun perin popmusiikin kautta. Laumavaiston varassa esittelee teorian ja sen keskeiset periaatteet konkreettisten esimerkkien kautta ensi kertaa suomeksi.